Skraplotten

Skraplotter är en relativt ny företeelse i lotterivärlden. Men när Svenska Spel introducerade Trisslotten i Sverige blev den snabbt en del av vardagen. ”Ska det inte vara en Trisslott också?” frågade expediten i pressbyrån eller kiosken. Och jodå, det skulle det allt som oftast vara.

Skraplotten upfanns i USA i början på 1970-talet. John Koza och Daniel Bower fick i uppdrag av Massachusetts Lotterikommision att utveckla en ny spelform. De båda insåg att många människor är otåliga; att köpa en lott och sedan behöva vänta en dag, eller mer, för att få reda på om man vunnit var på tok för långsamt. Koza stod för tekniken och Bower för marknadsföringen. Den nya lotten – skrapa och se direkt om du vunnit! – blev en stor framgång, och närapå tredubblade inkomsterna från lotterier för Massachusetts.

Skraplotten spred sig snabbt, först över USA och sedan resten av världen. I Sverige såldes trisslotter till ett värde av över tre miljarder 2011. I genomsnitt spenderade varje svensk 323 kronor på trisslotter, vilket är tio kronor mer än vi lade ner på lotto. Men skillnaderna mellan olika landsdelar är stor. I Dalarna spenderade varje mas och kulla i genomsnitt 449 kronor på triss, medan stockholmarna ”bara” la ut 254 kronor.

Trisslottens dragningskraft är lätt att förstå.  Att direkt kunna vinna mellan 30 kronor och en miljon skulle i sig räcka för att locka köpare. Möjligheten att skrapa fram tre TV-apparater och få vara med i TV, och där kunna vinna mellan 50 000 och fem miljoner kronor utgör en extra morot. Som grädde på moset finns även chansen till tre stycken klöver, och få en utbetalning per månad under ett antal år. Högsta vinsten där är 100 000 kronor i månaden i 25 år.

Sedan har triss ett stort spänningsmoment. Att lotten består av nio rutor gör att man kan hoppas, hoppas, in i det sista. Två TV-apparater, två enmiljonare, och en ruta kvar att skrapa… Sedan finns det ju förstås de som är helt resultatinriktade, och skrapar hela lotten på en gång, snabbt och beslutsamt. Är det en vinstlott eller inte?

Även om triss är den mest populära skraplotten i Sverige är det inte den enda. Tialotten som kostar tio kronor, har en högsta vinst på 250,000 kronor och stor vinstchans. I genomsnitt var tredje Tialott är en vinstlott, att jämför med var femte trisslott.

Man kan även spela på skraplotter online, fast då utan själva skrapandet. Men med pekskärmarnas ökande popularitet kan säkert den delen också lösas i framtiden.